Akıllı telefonların yükselişi ve gelişen teknolojilerle birlikte, cep telefonları birçok özelliği beraberinde getiriyor. Sokaklar, telefonları ellerinden düşmeyen gençlerle doluyor. Gençler, telefonlarından facebook’a girip statu güncellemesi yaparken, twitter’dan tweet atıyor.
Gençler arasında yeni trendlerden biri ise foursquare. Lokasyon bazlı çalışan foursquare, sosyal ağ olma özelliğini de taşıyor. Cep telefonuna indirilen uygulama sayesinde, insanlar nerede olduklarını paylaşırken, arkadaşlarının da nerelerde gezdiğini takip ediyorlar. Bu sayede, arkadaşının yakındaki bir yerde check in yaptığını gören kullanıcı, arkadaşına sürpriz yapıp karşısına çıkabiliyor. Moda tasarımcısı İzlem Ünver (25) “Foursquare sayesinde uzun süredir görmediğim bir arkadaşımla yakın mekanlarda olduğumuzu farkettim. Karşısına çıkarak sürpriz yaptım. Foursquare böyle sürprizleri de olası kıldığı için çok eğlenceli bir uygulama.” diyor.
Prf quirrel nickli ekşisözlük yazarı ise, “İşe yaramadığını söyleyen insanlar var. Mesela geçen gün Ankara Kızılay Starbucks'ta alt kata indim, doluydu geri yukarı çıktım, oturup bir check in yaptım ve arkadaşımın da orada olduğunu gördüm. Hemen alt kata gel dedi, gittim oturdum iki saat muhabbet ettim. Foursquare olmasaydı nasıl olurdu fikrim yok.” dediği entrysiyle durumu özetliyor.
Foursquare’i, navigasyon bazlı diğer uygulamalardan ayıran özelliği ise sosyal ağ gibi işlemesi. Uygulama sayesinde, civardaki gidilebilecek sinema, cafeleri görebilirken, kullancıların o mekanlar hakkında yaptığı yorumlara da erişmek mümkün. Onat Tayaz (25) “Geçen pazar, Cihangir'de 13 lounge adlı cafe'ye oturduğumda check in yapmak için foursquare uygulamasını açtım. Yakın bir arkadaşımın da aynı mekanda daha önceden bulunduğunu ve ipucu olarak sandviçlerini önerdiğini okuduğumda onu arayıp hangi sandviçi önerdiğini sordum. Tercihimi arkadaşımın önerdiği sandviçten yana kullandım ve çok memnun kaldım.” diyor.
Foursquare, “Check in” yaparak nerede olduğunuzu belgelerken, deneyiminizi facebook ve twitter’da da paylaşma imkanı sunuyor. Uygulamanın bir diğer artısı ise, civardaki fırsatları takip etme imkanı sunması. Mesela yakınınızda bulunan bir restaurant, o mekanda “check in” yapanlara, bir yemeği yarı fiyatına veriyor ya da kahve ikram ediyor. Bu da insanları check in yapmaya teşvik ediyor. Bu sayede mekanların da foursquare kullanıcıları aracılığıyla reklamı yapılmış oluyor. Foursquare kullancıları gittiği yerleri paylaşarak deneyimini arttırdıkça puan kazanıyor. Paylaşım arttıkça, yeni rozetler kazanmayı sağlıyor. Bu özelliği ise, uygulamayı eğlenceli bir oyun haline dönüştürüyor. 26 yaşındaki Remziye Dokumacı, fırsatları takip ettiğini ve foursquare sayesinde çeşitli mekanlarda indirimden yararlandığını söylüyor.
Uygulama, bir şekilde “teşhir” ve “röntgen” unsurlarını barındırıyor. Kullanıcılar, adım adım nerede olduğunu arkadaşlarıyla paylaşırken, arkadaş listesindekilere kendilerini takip etme olanağı sunuyor. Foursquare kullancılarına çeşitli mekanlardaki anlık indirimlerden yararlanma fırsatı sunan uygulama, yanlış kullanıldığında tehlikeleri de beraberinde getiriyor. Misâl, evine girdiğinde “check in” yapan birçok kullanıcıyla karşılaşmak mümkün. Evindeyken check in yapan kullanıcılar, açık ev adresini deşifre etmiş oluyor. Kullanımı gittikçe artan foursquare ile birlikte, gittiği mekana girdiği gibi telefonlarına sarılan gençleri görmek olağan bir hâl alıyor.